در ماشینهای چند مرحله ای،چنانچه تخم مرغها به طور صحیح چیده نشود،درجه حرارت داخل ماشین دچارتغییرات عمده ای خواهد شد، مثلا اگر سترها بطور کامل پرنشده و بخشی از آنها خالی بماند ممکن است گرمای ماشین به درجه حرارت مناسب نرسد و در نتیجه مدت زمان جوجه کشی افزایش می یابد و از طرف دیگر ،چنانچه در هر سری بیش از اندازه تخم مرغ چیده شود موجب افزایش درجه حرارت دستگاه به میزان بیش از حد میگردد.در هر دو حالت درصد جوجه درآوری و کیفیت جوجه پائین می آید. (سیگارودی وهمکاران۱۳۷۸)
۱-۱۲ رطوبت
۱- در طی دوره جوجه کشی آب تخم مرغها از طریق منافذ پوسته تخم مرغ تبخیر می شود ومیزان رطوبتی که تخم مرغ در ماشین از دست میدهد، بستگی به نوع و تعداد این منافذ و میزان رطوبت هوای سترها دارد. برای رسیدن به بهترین درصد جوجه درآوری، یک تخم مرغ در طول ۱۸ روز در ستر باید حدود ۱۲ %وزن خود را از دست بدهد.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۲- در شرایط یکسان از نظر رطوبت، درصد وزنی که تخم مرغها از دست میدهند، با توجه به تفاوت ساختمان و تعداد منافذ پوسته آنها متفاوت است .در تخم مرغهای حاصله از گله های مادر گوشتی، این اختلاف ناچیز بوده و تأثیر زیادی بر روی درصد جوجه درآوری ندارد ولی به هر حال درصورتیکه افزایش سن گله، مشکلات تغذیه ای و یا بیماری گله مادر موجب تولید تخم مرغهایی با پوسته ضعیف گشته، باید رطوبت داخل ماشین را به نحوی تنظیم نمود که از کاهش جوجه درآوری و افت کیفیت جوجه جلوگیری شود.
۱-۱۳ چرخش
۱- در خلال زمان جوجه کشی تخم مرغها باید چرخانده شوند. این عمل موجب جلوگیری از چسبیدن جنین به غشاء پوسته بخصوص در هفته اول شده و همچنین به رشد و تکامل غشاهای جنینی کمک میکند.
۲- با رشد بیشتر جنین و افزایش حرارت داخلی آن ،چرخش منظم تخم مرغ، به رسیدن هوای کافی و خنک شدن تخم مرغ کمک میکند.(پوررضا،جواد ۱۳۸۹)
۱-۱۴ انتقال تخم مرغ
۱۸ یا ۱۹ روز پس از خواباندن، تخم مرغها از ستر به سینی های هچر منتقل میشوند.این عمل به دو دلیل انجام میپذیرد:
الف– در سینی های هچر تخم مرغها به پهلو خوابانده میشوند و در نتیجه حرکت جوجه و خروج آن راحت تر می گردد.
ب– رعایت مسائل بهداشتی، زیرا در هنگام خروج جوجه از تخم مقدار زیادی کرک تولید میشود که می توانند در نقاط مختلف کارخانه جوجه کشی پخش شده و موجب آلودگی گردند.
انتقال خیلی زودتر و یا دیرتر از موعد تخم مرغها به هر علت موجب قرار گرفتن جوجه ها در شرایط غیر مطلوب شده و در نتیجه درصد جوجه درآوری کاهش می یابد. این مسئله باید در هرگونه تصمیم گیری در مورد تغییر زمان انتقال مورد توجه قرار گیرد. زمان انتقال بر اساس انواع مختلف ماشین ستر متفاوت می باشد(معمولا ۱۸ تا ۱۹ روز).
۱- عمل انتقال بایستی با ملایمت و به سرعت انجام گیرد تا از سرد شدن تخم مرغها و در نتیجه افزایش مدت زمان جوجه کشی جلوگیری به عمل آید .
۲- در هنگام انتقال می توان تخم مرغهای بدون نطفه و یا نطفه مرده و گندیده را به وسیله عمل نوربینی جدا نموده و شمارش کرد. (Candling)
۳- به دلیل استفاده جنین از کلسیم پوسته در طول مدت جوجه کشی،در مرحله انتقال،پوسته خیلی شکننده وترد میباشد،بنابراین در هنگام انتقال جهت جلوگیری از شکستگی باید نهایت دقت به عمل آید. تکانهای شدید تخم مرغ در این مرحله باعث شکستگی و خونریزی داخلی میگردد. استفاده از وسائل انتقال دهنده اتوماتیک در این مرحله میتواند عمل انتقال را خیلی بهتر و آرام تر نسبت به انتقال دستی انجام دهد.
۴- از شستن و خشک شدن سینی های هچر قبل از انتقال کاملا مطمئن شوید زیرا خیس بودن سینی ها و در نتیجه سرد شدن تخم مرغها موجب کاهش جوجه درآوری میگردد. هچر بایستی کاملا خشک بوده و قبل از انتقال جوجه دمای مناسبی داشته باشد.
۵- تخم مرغهای گندیده و فاسدشده را در ظروف محتوی مواد ضدعفونی از بین ببرید .
۶- در مرحله انتقال میتوان از طریق تزریق داخل تخم مرغ، جنین را در مقابل بیماری مارک و سایر بیماریها واکسینه نمود. در این مورد بر اساس توصیه های کارخانه سازنده بایستی اقدام شود. (سیگارودی و همکاران ۱۳۷۸)
۱-۱۵ فاکتورهای موثر در اندازه جوجه
۱-اندازه تخم مرغ فاکتور اصلی موثر در اندازه جوجه میباشد. معمولا وزن جوجه ۶۸ تا ۶۶ % وزن تخم مرغ می باشد،بنابر این جوجه های حاصل از تخم مرغهایی با متوسط وزن ۶۰ گرم، حدود ۴۰ گرم وزن خواهند داشت که البته وزن هریک از آنها بین ۳۴ تا ۴۶ گرم متغیر است.
۲- وزن تخم مرغ به علت تبخیر آب در طول مدت جوجه کشی کاهش می یابد که این عامل نیز در اختلاف وزن جوجه هایی که از تخم مرغ های یکسان (از نظر وزنی) تولید شده اند موثر است.
۳- طول زمان درآمدن جوجه از تخم ،تخلیه هچر و ماندن در جوجه کشی تا ارسال به فارم پرورشی در وزن جوجه موثر است و البته مدت زمانی که جوجه در هچر می ماند بر روی وزن جوجه بسیار موثر تر از زمان ماندن در اطاق انتظار و یا ماشین حمل می باشد زیرا که اطاق نگهداری جوجه کشی و ماشین حمل نسبت به هچر درجه حرارت پائین تری دارند.(پیشنمازی،سید علی۱۳۸۶)
۱-۱۶ راه اندازی هچرها
اغلب کارخانه های جوجه کشی، دو بار در هفته هچ دارند، یعنی هر ماشین هچر دو بار در هفته پر و خالی می شود. بعد از هر هچ، هچرها باید کاملا شسته و ضدعفونی شده و آماده اجرای هچ بعدی باشند. سالن جوجه کشی ونحوه تعبیه دستگاه ها در آن باید به گونه ای طراحی و ساخته شود که شستشو و ضدعفونی آنها ساده باشد. (سیگارودی وهمکاران۱۳۷۸)
۱-۱۷ تهویه ورطوبت
هوای تازه مورد نیاز برای هچر برای هر ۱۰۰۰ عدد تخم مرغ ۷/۲۸ متر مکعب در ساعت می باشد. از لحظه انتقال تا زمان نوک زدن،جریان هوا و رطوبت در داخل هچر باید مشابه ستر باشد. رطوبت عامل بسیار مهمی در هچر است، زیرابا تامین رطوبت کافی، غشاء های پوسته نرم باقی مانده و موجب خروج بهتر و راحت تر جوجه از تخم میگردد . وقتی که جوجه ها شروع به نوک زدن می کنند،رطوبت داخل هچر بالا می رود که باعث بالا رفتن درجه حرارت مرطوب می شود در این لحظه با تنظیم دمپرها باید این حالت حفظ شود.رطوبت اضافی مورد نیاز ازطریق نازلهای اسپری کننده آب تامین میشود. چند ساعت قبل از تخلیه جوجه ها ،جهت افزایش توزیع هوا و خشک شدن جوجه ها دمپرها باید باز باشند.
(سیگارودی وهمکاران۱۳۷۸)
۱-۱۸ درجه حرارت
به منظور جلوگیری از احتمال افزایش بیش از حد درجه حرارت، معمولا درجه حرارت هچر کمی پایین تر از درجه حرارت ستر می باشد.
۱-۱۹ تخلیه جوجه و مراحل بعد از آن
جوجه ها را باید زمانی از هچر تخلیه نمود که اکثر آنها از تخم درآمده و کاملا خشک شده باشند. در این حالت معمولا درصد کمی از جوجه ها (حدود۵%) هنوز دارای کمی رطوبت در ناحیه پشت گردن خود می باشند.
اشتباهی که در کارخانه های جوجه کشی خیلی معمول می باشد این است که اجازه می دهند جوجه ها بیش از اندازه در هچر مانده و بدین ترتیب باعث دهیدراته شدن جوجه ها می شوند. عواملی که موجب دهیدراته شدن جوجه ها میگردند عبارتند از :محاسبه غلط در مورد زمان چیدن تخم مرغهای غیر هم سن و یا از دست دادن آب بیش از اندازه تخم مرغ در طول زمان جوجه کشی. در صورتیکه حالت نارس بودن جوجه ها مشاهده گردد (آماده نبودن جهت تخلیه در زمان تعیین شده) ممکن است علت آن سرد شدن تخم مرغها در زمان جوجه کشی و در نتیجه عقب افتادن رشد جنین بوده باشد. در مواقع تخلیه باید جوجه ها از خرده پوسته ها جدا شده و سپس جوجه های درجه یک و وازده ها از هم تفکیک گشته، پس از شمارش، داخل کارتن های مخصوص ریخته شود.
-
- تعیین جنسیت جوجه عمدتا از طریق سرعت پردرآوری در جوجه های گوشتی و همچنین از طریق مقعد در گله های مادر صورت میگیرد.
-
- واکسیناسیون به روش اسپری و یا تزریق به طریق دستی و یا اتو ماتیک صورت می گیرد.
-
- اصلاح نوک
۱- در خلال عملیات فوق جوجه ها باید در یک اطاق تحت کنترل از نظر حرارت و رطوبت قرار گرفته تا از سرد و گرم شدن بیش از اندازه آنها ممانعت به عمل آید . از تراکم آنها در جعبه ها و نوارهای نقاله باید جلوگیری گردد.
جهت جلوگیری از کاهش وزن، باید رطوبت اطاق نگهداری جوجه کاملا تحت کنترل باشد. معمولا حرارت ۲۳ درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی ۷۰ تا ۶۵ درصد برای اطاق تعیین جنسیت مناسب می باشد.
۲- جهت بهبود کیفیت کار و کاهش تعداد کارگر، عملیات بعد از تخلیه و جابجائی جوجه ها می تواند به طریق اتوماتیک انجام شود.
۳- در سیستم دستی باید از رفتار خشن با جوجه خودداری گردد و در صورت استفاده از وسائل اتوماتیک باید از درست و منظم کار کردن این وسائل مطمئن شد.
۴- تمام وسائل باید پس از هر بار هچ کاملا شسته شوند. کلیه سطوح و قسمتهایی که جوجه ها با آنها در تماس می باشند مثل نوارهای نقاله و سبدها و غیره باید کاملا قابل شستشو باشند.
(سیگارودی وهمکاران۱۳۷۸)
۱-۲۰تعیین جنسیت جوجه ها از طریق پرهای بال
جوجه های گوشتی با پردرآوری کند، می توانند در یکروزگی از طریق سرعت رشد پرهای بال همانطور که در زیر نشان داده شده تعیین جنسیت شوند. در مرغها و خروسهای با پردرآوری سریع، الگوی رشد پرها در مرغ و خروس یکسان بوده و در نتیجه تعیین جنسیت از طریق پرهای بال امکان پذیر نمی باشد.