غلظتهای مختلف سالیسیلیک اسید
۹۷/۱۴ a
۷۳۳/۷ a
۴۰۸/۱۵۱ a
تیمار شاهد
۹۵/۱۴ a
۵۶۶/۷ a
۸۶۷/۱۵۱ a
غلظت ۵/۰ میلی مولار
۹۸/۱۴ a
۴۸۳/۷ a
۴۵۰/۱۴۷ a
غلظت ۱ میلی مولار
۷۰/۱۴ a
۹۶۶/۷ a
۲۵۸/۱۴۸ a
غلظت ۵/۱ میلی مولار
۷۲/۱۴ a
۱۶۶/۷ a
۲۸۳/۱۴۶ a
غلظت ۲ میلی مولار
حروف یکسان در هر ستون برای هر تیمار نشان دهنده عدم وجود اختلاف معنیدار و حروف غیر یکسان نشان دهنده وجود اختلاف معنیدار است (LSD≤۰٫۰۵).
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۴-۴- طول خورجین:
نتایج حاصل از تجزیه واریانس در این پژوهش نشان داد که تنش خشکی انتهای فصل روی طول خورجین در گیاه کلزا در سطح ۵ درصد معنیدار بوده است (جدول ۴-۳). همچنین نتایج نشان داد که اثر نوع رقم بر روی طول خورجین در سطح ۱ درصد معنیدار بود (جدول ۴-۳). نتایج حاصل از مقایسه میانگین بیانگر این بود که تیمارهای آبیاری مطلوب دارای خورجینهایی با طول بیشتر از طول خورجین در شرایط تنش بودند بدینصورت که طول خورجین در تیمارهای آبیاری مطلوب ۸۵/۵ سانتیمتر و در تیمارهای تنش خشکی ۱۳/۵ سانتیمتر بود (شکل ۴-۳) همچنین با مقایسه میانگین اثر رقم روی این صفت مشخص شد که طول خورجین در رقم RGS برابر با ۸۲/۵ بوده که دارای طول خورجین بیشتری نسبت به رقم ساری گل با طول خورجین ۱۷/۵ سانتیمتر بوده است (شکل ۴-۴). کمبل و کندرا در سال ۱۹۹۶ چنین اظهار داشتند که طول خورجین در بوته یک صفت ژنتیکی بوده ولی میتواند از شرایط محیطی نیز تأثیر بپذیرد.
شکل ۴-۳- اثر سطوح تنش خشکی بر طول خورجین در بوته کلزا. ستون های با حروف مشابه بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال ۵ درصد تفاوت معنیداری ندارند.
در مورد اثر تیمار فرعی فرعی (سالیسیلیک اسید) بر طول خورجین در بوته در این آزمایش، نتایج چنین نشان داد که اثر سالیسیلیک اسید بر روی طول خورجین در بوته در سطح احتمال ۵ درصد معنیدار بوده است. در بین تیمارهای سالیسیلیک اسید تیمار ۵/۱ میلی مولار خورجین های با طول بیشتری را تولید کرده است (شکل ۴-۵). اثر متقابل سالیسیلیک اسید با تیمار اصلی (تنش خشکی) نیز روی طول خورجین در بوته اثر معنیداری را در سطح احتمال ۱ درصد نشان داده است که میتواند نشاندهنده نقش تعدیلکنندگی سالیسیلیک اسید در شرایط تنش خشکی باشد (جدول ۴-۳). بدینصورت که نتایج مقایسه میانگین اثرات متقابل نشان داد در شرایط آبیاری مطلوب تیمار سالیسیلیک اسید ۱ میلی مولار خورجینهای با طول بیشتری نسبت به دیگر تیمارهای سالیسیلیک اسید تولید کرد و سطوح بالاتر سالیسیلیک اسید طول خورجین را بهطور معنیداری کاهش دادند در شرایط تنش خشکی انتهای فصل، طول خورجین در تیمارهای ۵/۰ و ۱ میلی مولار نسبت به تیمار شاهد روند کاهشی داشت اما در تیمار ۵/۱ میلی مولار سالیسیلیک اسید طول خورجین افزایش معنیداری نسبت به تیمارهای ۵/۰ و ۱ میلی مولار داشته است در این تیمار طول خورجین نسبت به تیمار شاهد نیز افزایش داشت ولی این افزایش معنیدار نبود (شکل ۴-۶).
شکل ۴-۴- اثر رقم بر طول خورجین. ستون های با حروف مشابه بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال ۵ درصد تفاوت معنیداری ندارند.
جدول ۴-۳- تجزیه واریانس صفات گیاهی دو رقم کلزا در رژیمهای مختلف آبیاری و غلظتهای متفاوت سالیسیلیک اسید.
میانگین مربعات Mean Square
تعداد خورجین در بوته