در حال حاضر تولید توت فرنگی استان کردستان ۳۰ هزار تن است که در مساحتی قریب به ۲۳۰۰هکتار سطح زیر کشت در قطعات کوچک و پراکنده عمدتاً در ناحیه کوهستانی در دامنه ها و حاشیه رودخانه های شهرستان های سنندج، کامیاران، سروآباد، و مریوان تولید می گردد. قیمت تمام شده محصول در سال ۱۳۹۱ برای توت فرنگی رقم کردستان در میدان بار ۵۰۰۰۰ ریال و برای ارقام خارجی (پاروس،کویین الیزا،کاماروزا و سلوا) در میدان بار ۳۲۰۰۰ ریال بوده است.سهم این استان در تولید توت فرنگی ۸۰ درصد کل تولید کشور است. رقم توت فرنگی برداشتی نقاط ایران رقم اتابکی است که از زمان صدارت اتابک خان اعظم وارد ایران شده است و این رقم در استان کردستان استفاده نشده گونه توت فرنگی استان کردستان در زمان یکی از بزرگان کرد به نام شیخ نقشبندی از کشور فرانسه وارد شده و چون این فرد شیخ و انسان والا مقامی بوده است مردم را به کاشت توت فرنگی فراخوانده و زمین های کوهستانی کردستان که قابلیت کشت نداشتند را به کشت این محصول اختصاص دادند بدین سبب کشت این محصول به یک فرهنگ تبدیل شد و مردم هم برای امرار معاش محصول خود را گسترش دادند و هم اکنون بهترین گونه توت فرنگی و بیشترین میزان تولید را از این محصول دارند.
فصل سوم
مقدمه:
توت فرنگی در مراحل برداشت و بسته بندی به شدت آسیب پذیر است بسیاری از آسیب ها و صدمات وارده به میوه توت فرنگی توسط برداشت کنندگان میوه صورت گرفته و شرایط بد سطل جمع آوری میوه و اعمال میکانیکی فشار بیش از حد محصول در هنگام جابه جایی جعبه عامل اصلی فعالیت های تخریبی و گندروبی را بر روی میوه ها مهیا می کند. استفاده از جعبه های نامناسب و پر کردن بیش از حد جعبه ها ، تماس لبه های تیز جعبه با میوه به دلیل فشار و نیز فشار حاصله هنگام تخلیه سطل با داخل صندوق و دست چین کردن میوه ها از داخل سطل به ظروف یکبار مصرف،در زمان انتقال و جابه جایی صدمات فراوانی بر میوه ها وارد می شود.
۳- ۱ روش تحقیق:
در این پژوهش با در نظر گرفتن پروسه موجود به روش میدانی و مصاحبه ای با کشاورزان و خانواده های آنان و کسانی که در موقع چیدن توت فرنگی در مزارع کار میکنند روش موجود را بررسی نمودیم.توت فرگی استان کردستان اکثرآ در مناطقی با دسترسی سخت و کوهستانی بوده و رساندن محصول به بازار همراه با له شدن فراوان همراه است.این پژوهش با روش شناسی وضعیت موجود با مقایسه وضعیت پروسه چیدن و بسته بندی کشور های توسعه یافته صورت گرفته است. نمونه گیری مربوط به سالهای ۹۰،۹۱،۹۲ بوده در هر سه مطالعه نمونه گیری تصادفی به روش مطالعه میدانی بوده و اطلاعات از طریق مصاحبه به دست آمده و روابط علی و معلولی با مقایسه روش ها به دست آمده است.
۳-۲ بررسی تاریخچه توت فرنگی و فراوانی مصرف محصول در استان کردستان:
توت فرنگی محصولی جدید با قدمتی در حدود ۱۵۰ سال در استان کردستان است در قرن چهاردهم برای اولین بار در فرانسه توت فرنگی های وحشی را از جنگل به زمین های زراعی منتقل کردند و به عنوان یک گیاه اهلی استفاده شد.در کشور عزیزمان با توجه به وضعیت آب و هوایی استان کردستان و رشد مناسب این میوه در رشته کوه های سر به فلک کشیده زاگرس استقبال خوبی از این میوه صورت گرفته و به عنوان یک محصول فرهنگی در استان کردستان مطرح شده ودارای جایگاه ویژه ای است. محصولات و مشتقات حاصل از این میوه در تمام خانه های استان کردستان دیده می شود.
۳-۳ بررسی پروسه چیدن توت فرنگی در وضعیت موجود:
با بررسی روند پروسه چیدن در وضعیت موجود متوجه شدیم که استفاده از شرایط کاری نا مطلوب و جابه جایی های بسیار باعث شده که سطح توت فرنکی دچار لهیدگی و خراش شود و موجب فساد محصول و خرابی آن شود.
عواملی که موجب خراب شدن و لهیدگی و فساد توت فرنگی در هنگام برداشت می شوند عبارتند از:
چیدن و قرار دادن در ظروف بزرگ ۵کیلوگرم به بالا که این فشار وزنی موجب میشود میوه های زیرین دچار له شدگی شده و قابل استفاده نباشد.
ظروف کثیف حاوی جمع آوری توت فرنگی که همه روزه استفاده می شود و همواره دارای میکرب ها عوامل موثر در کپک زدن میوه تازه هستند می باشد.
جابه جایی های سطل به محل سورتینگ توت فرنگی.
دست زدن مجدد به توت فرنگی جهت سورتینگ و چیدن در ظرف جهت ارسال به بازار
لبه های تیز ظروف حاوی توت فرنگی.
عدم تنفس محصول در ظروف یکبار مصرف ارسال به بازار.
بسته بندی نا مناسب و زشت
میوه بی کیفیت (لهیدگی و قارچ زدگی در محصول مشهود است).
۳-۴ باید هایی که هنگام چیدن باید رعایت گردد:
از آنجا که میوه توتفرنگی به صدمات مکانیکی بسیار حساس میباشند در برداشت توتفرنگی باید از ظروف کم عمق و صلب (انعطافناپذیر) پلاستیکی استفاده شود، در عین حال برای بالا بردن ظرفیت انتقال محصول، این ظروف باید قابلیت سوار شدن روی یکدیگر و تشکیل یک بسته واحد و بزرگتر را داشته باشند. ساز و کار مذکور باید با در نظر گرفتن نیاز های فیزیولوژیکی محصول در مراحل پس از برداشت، از جمله پیش خنک کاری[۳] (پریکولینگ) و…. طراحی شود.
۳-۵ ویژگیهای توت فرنگی:
تدوین این استاندارد تعیین ویژگیهای توت فرنگی، اصول درجه بندی، بسته بندی، نشانه گذاری، نمونه برداری و روش های ازمون آن می باشد. توت فرنگی محصول ایران که بصورت تازه مصرف می شود کاربرد دارد.(استاندارد۲۳۸)
– توت فرنگی: توت فرنگی میوه رسیده درخت Vescaاز خانواده گل سرخیان[۴] می باشد.
– آفت: منظور از آفت هر عامل زنده ای مانند حشرات،، کنه ها، (در هر یک از مراحل رشد) می باشد که طی نشو و نما و پس از برداشت به توت فرنگی حمله کرده و به آن خسارت وارد می کند.
– آفت زدگی – عبارت است از اسیب ناشی از فعالیت آفت که با چشم غیر مسلح در سطح یا داخل محصول قابل رویت باشد.
– مواد خارجی: به هر ماده ای غیر از توت فرنگی مانند، برگ، شن خس و خاشاک و نظائر آن که در بسته بندی محصول مشاهده شود اطلاق می گردد .
– یکنواختی: به یک دست بودن توت فرنگی از نظر اندازه، رقم، شکل و رنگ در یک محموله یا بهر گفته می شود.
– نارسی: عبارتست از عدم رشد کافی و سبز ماندن تمام یا قسمتی از سطح توت فرنگی.
– آلودگی: عبارتست از وجود گل و لای و یا هر گونه مواد خارجی روی سطح محصول
– لهیدگی: عبارتست از نرم بودن بافت میوه که ممکن است در اثر فشار روی گوشت میوه یا رسیدن بیش از حد در آن ایجاد شود.
– گندیدگی: عبارتست از فاسد شدن تمام یا قسمتی از میوه
– صدمات مکانیکی: عبارتست از فرو رفتگی، ترک خوردگی موضعی که هنگام برداشت، بسته بندی و حمل و نقل بر روی محصول وارد می شود.
– کپک زدگی: عبارتست از حمله قارچها و باکتریها بر روی میوه که در اثر آن محصول کپک زده و غیر قابل استفاده می شود.
– باقیمانده سموم: عبارتست از مانده سموم دفع افات نباتی روی محصول.
۳-۶– ویژگیهای توت فرنگی استاندارد و سا لم
فقط توت فرنگی هائی مشمول استاندارد و درجه بندی می شوند که دارای ویژگیهای زیر باشند.
– آفت: عاری از هر گونه آفت زنده
– آفت زدگی: حداکثر ۱درصد آفت زده
– مواد خارجی: عملا عاری از هر گونه مواد خارجی و در صورت وجود نباید مقدار آن از ۰/۱درصد تجاوز کند.
– یکنواختی: حداقل ۹۴درصد.
– نارسی: حداکثر ۴درصد.
– آلودگی: عملا عاری از آلودگی و در صورت وجود مقدار آن نباید از ۱درصد تجاوز کند.
– لهیدگی: حداکثر ۵درصد.
– گندیدگی: حداکثر ۱درصد.
۴- صدمات مکانیکی: حداکثر ۱۰درصد.
– کپک زدگی: حداکثر ۱درصد.
۳-۷– درجه بندی:
درجه بندی توت فرنگی براساس نمره هائی است که در نتیجه ازمون به آن تعلق می گیرد. روش نمره دادن به این طریق است که پس از معلوم شدن نتیجه ازمون در مورد عوامل موثر در درجه بندی بهر یک از عوامل نمراتی به شرح زیر داده می شود.
-آفت زدگی: به ازاء هر ۰/۰۵درصد آفت زدگی ۱نمره منفی جمعا ۲۰نمره منفی برای ۱درصد آفت زدگی
-مواد خارجی: به ازاء هر ۰/۰۱درصد مواد خارجی ۱نمره منفی جمعا ۱۰نمره منفی برای ۰/۱درصد مواد خارجی
-عدم یکنواختی: به ازاء هر ۰/۵درصد عدم یکنواختی ۱نمره منفی جمعا ۱۲نمره منفی برای ۶درصد عدم یکنواختی
-نارسی: به ازاء هر ۰/۵درصد نارسی ۱نمره منفی جمعا ۸ نمره منفی برای ۴ درصد نارسی
-آلودگی : ازا هر ۰/۰۵ درصد آلودگی یک نمره منفی جمعا ۲۰ نمره منفی برای ۱ درصد آلودگی
-لهیدگی: به ازاء هر ۰/۰۱درصد لهیدگی ۱نمره منفی جمعا ۲۰نمره منفی برای ۲درصد لهیدگی
-گندیدگی: توت فرنگی باید عاری از هر گونه گندیدگی باشد.
ﻧﮕﺎرش ﻣﻘﺎﻟﻪ ﭘﮋوهشی درباره طراحی پروسه چیـدن و بسته بنـدی توت فرنگـی- فایل ... - منابع مورد نیاز برای پایان نامه : دانلود پژوهش های پیشین